Nganteuran : Tradisi orang-orang sunda sebelum lebaran

 Lebaran atau Idul Fitri merupakan hari besar umat Islam yang jatuh pada tanggal 1 syawal setelah melaksanakan puasa selama satu bulan penuh di bulan Ramadan. Hari Raya Idul Fitri merupakan hari yang paling ditunggu-tunggu bagi masyarakat Indonesia khususnya yang berumat agama Islam. Terlepas dari Hari Raya Idul Fitri tidak lupa dengan tradisi yang selalu dilakukan masyarakat Sunda. 


Nganteuran, merupakan tradisi mengantarkan makanan ke tetangga seperti opor ayam, ketupat, hingga kue kering sebagai menyambut datangnya Hari Raya Idul Fitri. Nganteuran merupakan salah satu momen yang ditunggu-tunggu menjelang Idul Fitri bersama generasi-generasi sebelumnya.Tradisi hantaran ini telah diwariskan secara turun-temurun pada masyarakat Sunda di Jawa Barat. 


Tradisi ini bertujuan untuk saling mendukung sesama umat Islam, terutama bagi mereka yang membutuhkan. Nganteuran juga bermanfaat untuk mempererat tali silaturahmi, saling menjaga antar rumah tangga. Menariknya, orang tidak akan mengkritik setiap makanan yang diberikan, semua orang akan menerimanya dengan kebahagiaan dan kegembiraan. 


Dengan adanya Nganteuran juga membuatnya sebagai ajang berbagi rezeki, namun semakin berkembangnya zaman tradisi Nganteuran mulai hilang di beberapa tempat. 




Maka dari itu kami melakukan wawancara yang berkaitan dengan tradisi nganteuran ini, kami menanyakan pertanyaan tentang tradisi ini kepada narasumber terkait:7

1. Naon tradisi nganteuran teh?

2. Biasana iraha wae mak Nganteuran?

3. Ka saha wae biasana Nganteuran na?

4. Kunaon mak ngalakuken Nganteuran?

5. Biasana mak Nganteuran naon wae?

6. Aya beda teu Nganteuran nu ayena jeung nu baheula? 


Tranlate:

1. Apa itu tradisi nganteuran?

2. Biasanya kapan saja mak melakukan Nganteuran?

3. Nganteuran na Biasanya ke siapa saja?

4. Mengapa mak melakukan Nganteuran?

5. Biasanya mak Nganteuran apa saja?

6. Ada perbedaan tidak Nganteuran yang sekarang sama jaman dahulu? 


1. “Nganteuran teh biasana 1 tahun sakali unggal lebaran supaya (dulur) ngasaan rejeki urang” 

2. "Nganteuran na saminggu rek lebaran"

3. “Nganteuran na ka kolot, ka mitona, ka uwa, ka aka, nu lebih tua"  

4. "Karna eta teh geus tradisi urang Sunda supaya rejeki na babari deui abeh lancar”

5. "Nganteuran lauk hayam, sanggu, sayur jeung kueh"

6. “Aya. Baheula mah bakak, sangu, sayur, jeung kueh. Ayeuna mah bisa ngateuran atah ge kos beas, mie, gula jeung kueh kos sembako kitu”. 


Translate:

1. Nganteuran teh (tradisi) yg biasanya 1 tahun sekali setiap ingin lebaran.

2. Nganteuran nya biasanya seminggu sebelum lebaran.

3. Nganteuran nya ke orang tua, mertua/ ipar, bibi/paman dan kakak, pokoknya ke yang lebih tua.

4. Karena itu sudah tradisi orang sunda supaya rezeki nya balik lagi ke kita dan juga biar lancar(rezeki nya).

5. Nganteuran ayam, nasi, sayur sama kue.

6. Ada. Dulu mah (Nganteuran nya) bakak( ayam bakar utuh 1 ekor), nasi, sayur sama kue. Sekarang mah bisa yg (bahan) mentah juga seperti beras, mie, gula dan kue semacam sembako begitu. 


kata Mak Wati (31), warga Kp. Pasar Meong, Ds. Dayeuh, Cileungsi. Menurut Mak Wati tokoh masyarakat di Desa Dayeuh Cileungsi, tradisi Nganteuran sudah menjadi kebiasaan setiap tahunnya, makanan khas yang sering disajikan seperti ayam, nasi, sayur bahkan kue kering. Umumnya tradisi ini dilakukan yang muda kepada orang yang lebih tua.

Dengan adanya tradisi Nganteuran ini membuat di dalam setiap rumah penuh dengan makanan walaupun jenisnya sama tapi sumbernya berbeda. Makna berbagi dalam Nganteuran membuat semua orang dapat menikmati Hari Raya Idul Fitri dengan gembira.



TRANSLATE:

Lebaran atawa Idul Fitri nyaéta poé libur umat Islam anu tumiba dina tanggal 1 Syawal sanggeus puasa salila sabulan pinuh dina bulan Ramadhan. Idul Fitri mangrupikeun dinten anu paling ditunggu-tunggu pikeun urang Indonesia, khususna anu ngagem agama Islam. Salian ti Idul Fitri, ulah poho kana tradisi anu sok dilaksanakeun ku urang Sunda. 

Nganteuran, nya éta tradisi nganteurkeun kadaharan ka tatangga saperti opor hayam, ketupat, nepi ka jajanan pikeun ngabagéakeun datangna Idul Fitri. Nganteuran mangrupa salasahiji momen anu ditunggu-tunggu samemeh Idul Fitri jeung generasi samemehna.Ieu tradisi seserahan geus diwariskeun sacara turun-tumurun ka masarakat Sunda di Jawa Barat. 

Tradisi ieu boga tujuan pikeun silih rojong ka sasama umat Islam, hususna pikeun anu ngabutuhkeun. Nganteuran ogé mangpaat pikeun nguatkeun silaturahmi, silih asuh antar rumah tangga. Anu matak, jalma-jalma moal ngiritik unggal kadaharan anu dipasihkeun, sadayana bakal nampina kalayan kabagjaan sareng kabungahan. 


Ayana Nganteuran ogé dijadikeun tempat babagi kakayaan, tapi ku ayana tradisi Nganteuran geus mekar, geus mimiti leungit di sababaraha tempat. 


Kumargi kitu simkuring ngayakeun wawancara anu patali jeung ieu tradisi nganteuran, simkuring naroskeun patarosan ngeunaan ieu tradisi ka informan anu aya kaitanana:

1. Naon tradisi nganteuran teh?

2. Biasana iraha wae mak Nganteuran?

3. Ka saha wae biasana Nganteuran na?

4. Kunaon mak ngalakuken Nganteuran?

5. Biasana mak Nganteuran naon wae?

6. Aya beda teu Nganteuran nu ayena jeung nu baheula? 


Tranlate:

1. Apa itu tradisi nganteuran?

2. Biasanya kapan saja mak melakukan Nganteuran?

3. Nganteuran na Biasanya ke siapa saja?

4. Mengapa mak melakukan Nganteuran?

5. Biasanya mak Nganteuran apa saja?

6. Ada perbedaan tidak Nganteuran yang sekarang sama jaman dahulu? 


1. “Nganteuran teh biasana 1 tahun sakali unggal lebaran supaya (dulur) ngasaan rejeki urang” 

2. "Nganteuran na saminggu rek lebaran"

3. “Nganteuran na ka kolot, ka mitona, ka uwa, ka aka, nu lebih tua"  

4. "Karna eta teh geus tradisi urang Sunda supaya rejeki na babari deui abeh lancar”

5. "Nganteuran lauk hayam, sanggu, sayur jeung kueh"

6. “Aya. Baheula mah bakak, sangu, sayur, jeung kueh. Ayeuna mah bisa ngateuran atah ge kos beas, mie, gula jeung kueh kos sembako kitu”. 


Translate:

1. Nganteuran teh (tradisi) yg biasanya 1 tahun sekali setiap ingin lebaran.

2. Nganteuran nya biasanya seminggu sebelum lebaran.

3. Nganteuran nya ke orang tua, mertua/ ipar, bibi/paman dan kakak, pokoknya ke yang lebih tua.

4. Karena itu sudah tradisi orang sunda supaya rezeki nya balik lagi ke kita dan juga biar lancar(rezeki nya).

5. Nganteuran ayam, nasi, sayur sama kue.

6. Ada. Dulu mah (Nganteuran nya) bakak( ayam bakar utuh 1 ekor), nasi, sayur sama kue. Sekarang mah bisa yg (bahan) mentah juga seperti beras, mie, gula dan kue semacam sembako begitu. 

ceuk Mak Wati (31), warga Kp. Pasar Méong, Ds. Kota, Cileungsi. Nurutkeun Mak Wati, tokoh masarakat Désa Dayeuh Cileungsi, tradisi Nganteuran geus jadi kabiasaan saban taun, mindeng nyumponan kadaharan has saperti hayam, sangu, sayuran, komo jajanan. Umumna tradisi ieu dilaksanakeun ku para nonoman nepi ka sepuh. Ku tradisi Nganteuran ieu, unggal imah pinuh ku kadaharan sanajan jenisna sarua tapi sumberna béda. Makna babagi di Nganteuran ngajadikeun saréréa ngarasakeun Idul Fitri kalawan gumbira.


Penulis: 

Kelompok 2

- Azka

- Gustaf

- Neisya

- Neiza

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Virus : pengertian, sejarah, ciri-ciri, struktur, dan reproduksi

Menganalisis Puisi "Karangan Bunga" Karya Taufiq Ismail

Alat Pembayaran Non-Tunai